Rubik Kocka Története

Rubik Kocka Történelme kis összefoglaló

Rubik kocka, magyar kocka, bűvös kocka, kocka… sokféleképpen elhíresült Rubik Ernő magyar, 1944-es születésű mérnök, tanár, szobrász csodálatos logikai játéka, melyet a világon mindenki ismer. A kockáról egyből mindenkinek a fehér, narancs, piros, zöld, sárga, kék színű kocka jut eszébe, azonban azóta nagyon sokféle, formájú logikai játék nőtt ki belőle.

De hogy is született meg ez a találmánya a Rubik Kocka?

Rubik Ernő, a kocka feltalálója az Iparművészeti Főiskola, a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanársegédként, 29 évesen térbeli mozgásokat szeretett volna eleinte egy 2x2x2-es kockával szemléltetni. Eleinte gumigyűrűvel és mágneses technikával próbálkozott, de próbálkozásai eredménytelennek minősültek. Ezen próbálkozások nem voltak elér tartósak és erősek, így új módszer után kellett néznie.

Így született meg a 3x3x3-as, 27 kockából álló verzió, mely speciálisan kifaragott elemei összetartottak egymást, és a kocka minden oldala forgathatóvá vált a középpont körül. Az elemek mozgásának nyomon követhetőségének érdekében különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, melyek a mai napig a leggyakoribbak.

A háromdimenziós kockát eredetileg oktatási célra szánta Rubik, azonban az Országos Pedagógiai Intézet nem látta a találmányban a potenciált, így a bűvös színes kocka logikai fejtörő játékként híresült el. A kockát Rubik Ernő 1974-ben találta fel, 1975-ben szabadalmaztatta és 1976-ban térbeli logikai játékként meg is kapta a szabadalmat. Magyar gyártó által 1977-ben került a piacra, majd az egész világ rövid időn megismerte a magyar találmányt, pár évben belül beindult a világpiaci terjesztése. 1979-ben az Ideal Toy Corporation kezdte meg hivatalosan a kocka külföldi exportját.

Ezt a vállalatot azért nagyon fontos megemlíteni, mert a bűvös kockát ők keresztelték el Rubik kockának feltalálója után, mely névváltoztatást Rubik Ernő jelképes, 1 dolláros összegért engedélyezte. Eleinte csak Magyarországon készült a kocka, de az óriási keresletet még a későbbi külföldi gyártás kiterjesztést követően sem tudták maradéktalanul ellátni.

Magyarországon 1980 végére egy millió bűvös kocka került eladásra, külföldön pedig közel 70,000 darabot vásároltak meg az emberek a magyar logikai találmányból. A nagy népszerűség természetesen elismeréssel is járt természetesen. Rubik Ernőt többek között díszpolgárnak választották, és számos díjat is magáénak tudhatott, mint például a Jedlik Ányos-díjat, Gábor Dénes-díjat és a Kossuth-díjat is. Angliában 1980-ban a bűvös kockát megválasztották az év játékának.  Kocka 2015-ben ünnepelte 40 éves évfordulóját.

Rubik Kocka Története
Rubik Kocka Története – Rubik Ernő

Rubik Kocka Wikipédia

Rubik Kocka Kirakása

Rubik Kocka Díjai

1978Magyar BNV díj nyertese
1979Kultúrális Minisztérium Nívódíját kapta
1980Az év játéka díj különböző országokban
1981New York Múzeum a Rubik kockát felvette építészeti és dízájn gyűjteménybe

Rubik Ernő további logikai találmányai

Élet a Rubik Kocka után

A híres neves Rubik-kocka mellett a magyar feltaláló egyéb logikai játékokat is feltalált, azonban ezek a játékok közel sem örvendtek akkora sikernek, mint az eredeti bűvös kocka (Magic Cube). Számos variációt készített még el az elkövetkezendő években Rubik, mint például a Rubik kígyó (Rubik Twist), Rubik torony, Sudo cube, bűvös dominó, Rubik gubanc vagy a Rubik-óra. A legfrissebb találmány pedig a Rubik-gömb, másképpen Rubik 360 névre hallgat.

Szólj hozzá!