Bűvös Kocka fajtái

A bűvös kocka fajtái

1983-ban a 2x2x2 kockát is szabadalmaztatta Rubik, mely Mini cube (Mini kocka) vagy Pocket cube (Zsebkocka) néven vált ismertté. A 4x4x4-es nagytestvér, a Rubic’s Revenge, Rubik visszavágója, már 56 kockából állt össze, amely további kihívást jelentett a merész logikai játékosok számára. Értelemszerűen minél több elemből állt a bűvös kocka, annál nagyon erőfeszítést és türelmet igényelt a kirakása. Nem csoda hát, hogy a további, még több elemből álló kockák kirakása igazi küzdelmet jelentett.

A Professor’s Cube, vagyis a Professzor kockája nevet viseli az 5x5x5-ös kocka, a marokba tökéletesen illeszkedő 6x6x6-os V-Cube (V-kocka), valamint a 7x7x7-es, Rubik világversenyen fellelhető legkomplexebb bűvös kocka biztosítja a legbátrabbak kihívását. A legnehezebb és bonyolultabb valaha létező Rubik kocka az nem más, mint egy 17x17x17-es változat.

Kinek ajánlott a bűvös kocka játékai?

A Rubik logikai játékokon akárki, nemtől és kortól függetlenül törheti a fejét, azonban leginkább a 7-8 éves korosztálytól felfele ajánlott. A bűvös játékok nem csupán megtornásztatják a játékosok agyát, hanem kiváló eszközként funkciónál problémamegoldó készség, türelem és egyéb, mint például koncentráció és megfigyelő készségek fejlesztésére.

Ebből a szempontból már az egészen kicsiknek is érdemes odaadni, hogy ismerkedjenek, próbálkozzanak a kocka megfejtésének megtalálásával. Rubik Ernő pedig maga hisz abban, hogy a kocka mindenki esetében kreativitást vált ki, és ez a kreativitás mindenki esetében más, mindenkit másképpen gondolkodtat el. 

Bűvös Kocka fajtái
Bűvös Kocka Fajtái

Bűvös Kocka története

Rubik Kocka fajtái

Rubik Dominó Kocka

A domino kocka az eredeti 2x3x3 -as kockához hasonlít a legjobban, nevét onnan kapta, hogy a dominó logikai játékon található pöttyözéssel van kiegészítve és nem színekkel.

Kevesebb forgatási lehetőséggel rendelkezik, ez nem hivatalos verseny játék a WCA rendezvényeken, a kirakási világrekordja 1,82 mp.

Rubik Torony 2x2x3

A Rubik Torony játék nem rég kerüt a boltok polcaira, 8 sarokelemből és 4 élrészből áll. Sajnos kevés kombinációja van, ezért kirakható mindösszesen 14 lépésből. A 2x2x3 Rubik Torony logikai játék megoldására csupán 1,43 másodperc szükséges.

Rubik Pyraminx

A Pyraminx játék egy nagyszerű logikai játék, rengeteg kombinációval rendelkezik gyártása szintén 1981-ben kezdödött meg.
4 tengelyen mozoghatnak a kis háromszögek. Megoldása sem túlzottan nehéz, de azért el kell gondolkozni rajta. Bármelyik pozicoból megoldható mindösszesen 11 vagy kevesebb lépéssel. A világrekodot 1,28mp egy kanadai úriember tartja.

Szólj hozzá!